1225

Aangepaste openingstijden en dienstverlening Nieuwe Nobelaer i.v.m. richtlijnen RIVM omtrent coronavirus

Naar aanleiding van de landelijke maatregelen om het coronavirus in te dammen, is
Nieuwe Nobelaer vanaf 18 mei beperkt geopend en is er een aangepaste dienstverlening.

Theater
Het theater is vooralsnog gesloten tot 1 juli a.s. Wij doen onze uiterste best om de voorstellingen die niet plaats kunnen vinden, te verplaatsen naar een andere datum. Dit vraagt om een intensieve afstemming tussen meerdere partijen (denk bijv. aan producenten, artiesten, de beschikbaarheid van het theater). Bezoekers ontvangen 19 mei per e-mail bericht over de afwikkeling van de voorstelling waarvoor zij kaarten hebben. Nieuwe Nobelaer volgt hierin de richtlijnen van de brancheorganisaties podiumkunsten zoals beschreven in het persbericht onderaan deze pagina.

Bibliotheek
De bibliotheek gaat vanaf 18 mei weer open. Om dit veilig te laten verlopen hebben we enkele richtlijnen opgesteld en zijn de openingstijden gewijzigd. Lees hier welke onderdelen van de bibliotheek weer open gaan en wat de richtlijnen zijn. We vertrouwen erop te mogen rekenen op je begrip en medewerking.

Kunsteducatie
Momenteel kunnen er geen lessen plaatsvinden bij Nieuwe Nobelaer. De muzieklessen worden online aangeboden. Voor alle overige lessen worden inhaaldata aangeboden of geldt restitutie. Leerlingen en cursisten hebben hier persoonlijk bericht over ontvangen.

Repetities en verhuringen
Ook deze kunnen tot 1 juli geen doorgang vinden. Met huurders wordt persoonlijk contact opgenomen.

Balie
De balie is voor vragen enkel per mail bereikbaar via balie@nieuwenobelaer.nl

Sector podiumkunsten biedt compensatie publiek en start eigen noodfonds

Onderstaand persbericht is verstuurd vanuit alle brancheorganisaties in de sector podiumkunsten. Hier lees je duidelijk wat de vervolgstappen zijn naar aanleiding van het sluiten van de theaters vanaf 13 maart tot en met in ieder geval 1 juni 2020. 

Door de maatregelen rondom de corona-crisis sloten ook theaters en concertgebouwen hun deuren. De Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en het Vlakke Vloer Platform hebben overleg gevoerd met de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP), Nederlandse Associatie voor PodiumKunsten (NAPK) en de Vereniging van Nederlandse Orkesten (VvNO) over hoe om te gaan met reeds verkochte kaarten.

In eerste instantie zullen alle partijen de afgelaste voorstellingen en concerten proberen te verplaatsen. Mocht dat niet lukken dan wordt het publiek gecompenseerd bijvoorbeeld door middel van een vervangende voorstelling, tegoedbon of restitutie.

De komende tijd zal dit restitutiebeleid vorm krijgen. Pas 1 juni, of op een later tijdstip mochten de maatregelen worden verlengd, informeren zij het publiek over hoe deze compensatievorm er uit gaat zien. Vooropgesteld is dat het publiek, conform het Europees consumentenrecht, wordt gecompenseerd, tenzij de bezoeker daarover zelf anders beslist. Onderzocht wordt i.s.m. het Ministerie van OCW of een tijdelijke noodwet rondom het restitutiebeleid de podiumkunstensector helpt om voldoende tijd te krijgen alle logistieke aspecten tijdig op orde te krijgen.

Het Ministerie van OCW start daarnaast een landelijk noodfonds waaruit de financiële schade van de podia en producenten deels wordt gecompenseerd. De schade van de sector podiumkunsten inclusief festivals is voorlopig berekend op circa 20 miljoen per week.

De brancheorganisaties starten zelf een actie om de sector overeind te houden zodat het Nederlands publiek, als de podia straks weer open mogen, kan genieten van een divers cultureel aanbod. Zij zullen op zeer korte termijn het initiatief nemen tot een eigen fonds om podia, podiumkunstenaars en producenten te ondersteunen. Daarvoor roepen zij private fondsen, onze ‘vrienden van’ fondsen en het publiek op om een donatie te doen en/of geen geld terug te vragen voor hun kaartje.