Cultuurtips voor thuis

Nu door de maatregelen tegen het Coronavirus een aantal activiteiten zijn afgelast, leveren we cultuur die we normaal brengen tot bij jou! We delen cultuurtips die we zelf ontwikkeld hebben, maar ook tips en inspiratie van partners, artiesten, gezelschappen en collega's uit het veld. 

Hopelijk tot snel, pas goed op elkaar!

Blijf hier op de hoogte van onze laatste updates rondom het Coronavirus.

Voor de kids

Voor de kids

Voorlezen met muziek

(Her)bekijk via het pijltje rechtsonder 'Voorlezen met muziek'! De bijpassende kleurplaat én de liedtekst van Coco kan het! download je hier.

Lees meer
Voor de kids

Het coronavirus

Wat is het coronavirus, en waarom heeft iedereen het erover? Dit toegankelijke en relevante e-book, dat is voorzien van de karakteristieke illustraties van Axel Scheffler, beantwoordt deze en nog veel meer vragen. Het biedt kinderen tussen de vijf en tien jaar én hun ouders of verzorgers heldere uitleg over het coronavirus en de gevolgen ervan.

Lees meer
Voor de kids

Proefjes

Hoe maak je een regenboog? Hoe sterk is een ei? Is water bang voor ballonnen? Op proefjes.nl zijn de allerleukste proefjes te vinden die antwoord geven op bovenstaande én vele andere vragen. Voor kinderen vanaf 8 jaar. 

Lees meer
1895

Kidsproof: Tussen kunst en quarantaine

Alleen de Instagrampagina van Tussen Kunst en Quarantaine bekijken is al een leuke tijdbesteding! Deze challenge op Instagram staat helemaal in het teken van jouw favoriete kunstwerk nadoen. En daar komen héle grappige resultaten uit. Het werkt zo:
1. Kies je favoriete kunstwerk
2. Gebruik 3 attributen om het kunstwerk na te maken
3. Deel je kunstwerk met @tussenkunstenquarantaine

1887

Groezel of Grijsje, het levende Radijsje

In december ging ‘Groezel of Grijsje, het levende Radijsje’ in première en jij kan hem nu al integraal van thuis uit bekijken! Een echte primeur van hetpaleis, jeugdtheater voor jong en oud. Het verhaal gaat over een radijsje: “Radijsjes worden snel oud, maar in zeven dagen kan veel gebeuren. Wat wil Groezel met haar korte leven doen? Wat vindt ze leuk? Het radijsje belandt van het ene avontuur in het andere. Ze ontmoet de meest bizarre figuren, lieve mensen maar ook griezels die haar tussen een sandwich willen leggen. Loopt alles in de soep of ontdekt ze haar eigen smaak?”, dat en nog veel meer ontdek je in deze spannende voorstelling.

Lees meer
1282

KleurplaatMuseum KleurMus

In het KleurplatenMuseum KleurMus komt je kleurplaat in het online museum te hangen als deze af is. Hoe gaaf!

Lees meer

Bibliotheek

Bibliotheek

Digitale informatiebronnen

Als je lid bent van de bibliotheek kun je ook vanuit huis een groot aantal digitale informatiebronnen raadplegen. Bekijk ze hier! 

Lees meer
Bibliotheek

Extra (gratis) luisterboeken

Moet of wil je de komende tijd binnen blijven? De LuisterBieb heeft een extra selectie mooie luisterboeken toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Veel luisterplezier!

Lees meer
Bibliotheek

Minibieb

Leesvoer nodig? Ga langs de minibiebs in de omgeving en ruil of leen een boek.

 

Lees meer

Tips van de week

Tips van de week

Boekentip: Mr Gwyn - Alessandro Baricco

Mr. Gwyn kan niet leven zonder iets te scheppen. Het wordt hem duidelijk wat hij wil gaan doen: portretten schrijven. Als een echte kunstschilder laat hij mensen naakt voor zich poseren in zijn atelier. Een verhaal dat tot nadenken stemt over hoe we onszelf en de ander zien.

Lees meer
Tips van de week

Filmtip: Brutti, sporchi e cattivi van Ettore Scola

Een bijzonder geanimeerde Felliaanse film over het lot van de kinderen in de sloppenwijken waaruit ontsnappen onmogelijk is.

Lees meer
Tips van de week

Open Culture

1000 zeldzame films gratis streamen. Van Stanley Kubrick tot Alfred Hitchcock en Tim Burton...Open Culture biedt redding tijdens de quarantaine en biedt meer dan 1000 zeldzame films ter beschikking om gratis te streamen. Films die je niet op Netflix vindt!

Lees meer

Theater

Theater

The Show Must Go Online: digitaal Shakespeare-project

Voor wie zich altijd al eens had willen verdiepen in het indrukwekkende oeuvre van Shakespeare, is er The Show Must Go Online. Dit digitale project heeft als doel cultuurliefhebbers door deze donkere dagen heen te loodsen met werken van de ‘bard’ zelf, de man die in tijden leefde waarin de pest de bevolking teisterde. Acteur en regisseur Rob Myles nodigt andere acteurs uit om samen met hem de stukken van Shakespeare voor te dragen. Deze kunnen live worden gevolgd via het YouTube-kanaal van Myles, maar ook worden teruggekeken

Lees meer
Theater

Cabaret - Online Theatershows

Kijk gratis naar verschillende cabaretregistraties van Sanne Wallis de Vries op NPO Start. Er staan opnames online van de theatershows StukVierSop en Zin. Wallis de Vries speelt uiteenlopende typetjes, waaronder een onschuldig meisje en een bejaarde. Op lachwekkende wijze bespreekt ze onderwerpen zoals seks, dikke oksels en autoverkeer.

Lees meer
Theater

Zandman

Zandman is een programma op Radio 1, waarin iemand iedere avond (tussen 22u en 23u) een verhaal voor het slapengaan vertelt - van een voorgelezen kortverhaal tot een eigen anekdote. Je kan alle fragmenten online (her)beluisteren.

Lees meer
1744

Toneelstuk Quality Time

Via YouTube kun je gratis het toneelstuk Quality Time van theatergroep Mugmetdegoudentand terugkijken, met de spelers Joan Nederlof, Lineke Rijxman, Marcel Musters en Dick van den Toorn. Het stuk laat een avond, nacht en ochtend zien uit het leven van een modern gezin met twee kinderen van vier en zes jaar oud. De ouders, twee goedopgeleide en hardwerkende veertigers met mooie carrières, hebben het beste met hun kroost voor.

Lees meer
1716

Xander De Rycke lacht

Al enkele jaren neemt Xander De Rycke in Houdt het voor bekeken het voorbije televisiejaar op de korrel. Hij zet deze show ook elk jaar op YouTube. In de editie over 2018 en 2019 lacht hij met reboots van reboots, overdreven nostalgie en FC De Kampioenen-films. En passant geeft hij zelfs enkele tips voor een Dutroux-film.  

Lees meer
1360

Musical Doe Maar!

Dé musicalhit van 2007 Doe Maar! kijk je op NPO Start. Een bruisende popmusical over de popsensatie uit de jaren '80.

Lees meer

Cursussen en lessen

Cursussen en lessen

Donald Duck Tekenles

Elke schooldag om 16:00 uur leert een echte Donald Duck-tekenaar je stap voor stap hoe je Donald en zijn vrienden zelf kunt tekenen. 

Lees meer
Cursussen en lessen

Gratis trainingen Koninklijke Bibliotheek

Wil jij deze periode werken aan je persoonlijke ontwikkeling? De Koninklijke Bibliotheek stelt 28 gratis trainingen ter beschikking. Ook voor jou! Volg bijvoorbeeld een cursus digitale fotografie, gezond eten of productiviteit. Lees er alles over via de link en ga aan de slag!

Lees meer
Cursussen en lessen

Livesessies van KAAP

Zowel kijken als luisteren: kunstencentrum KAAP organiseert wekelijks meerdere livestream soloconcerten waarbij topartiesten vanuit hun huis een live optreden geven. Zeker de moeite om te checken!

Lees meer
1896

(Stads)lichtje in de donkere dagen

Elk jaar organiseert Eindhoven het lichtfestival GLOW. Eind 2020 deden ze dat met één groot lichtkunstwerk, dat vooral boven de stad te zien was. Het motto was ‘Licht is leven! Eindhoven geeft hoop en verbinding’. Heel toepasselijk, want iedereen realiseert zich in deze gekke tijd nog meer hoe belangrijk persoonlijke relaties, interactie en menselijke connecties zijn. De mens heeft dit sociale netwerk van contacten nodig en dat zag je terug in het netwerk van lichtjes door de stad. Nieuwsgierig geworden naar dit lichtkunstwerk? De livestream van de lichtshow is nog terug te zien.

Lees meer
1826

Kunst in Quarantaine

‘Kunst in Quarantaine’ is een initiatief van Laurens Schnurrbart Marien. Hij nodigde een 100-tal kunstenaars uit om tekeningen te maken voor een gratis 'Print At Home Coloring Book by Artists in Times of Corona'. Je kan het kleurboek GRATIS downloaden op de website en vervolgens printen bij je thuis! Wasco’s, stiften, houtskool, potloden, vingerverf… laat je helemaal gaan! Hang ze vervolgens aan je raam en breng zo meer kleur op straat.

Lees meer
1702

Dansen in de woonkamer!

Vind jij het ook zo jammer dat je nu niet kunt uitgaan omdat evenementen zijn afgelast en clubs tijdelijk gesloten zijn? Dan is Distance Disco iets voor jou: een online tool waarmee je je huiskamer omtovert tot virtuele dansvloer. Je kunt aansluiten bij de wekelijkse Distance Disco op vrijdag óf zelf een discoparty organiseren voor jou en je vrienden. Er is altijd één iemand anders die op hetzelfde liedje danst als jij. Vind je deze persoon? Vul dan de code in en verdien punten. Krijg je door deze disco de smaak te pakken? Nieuwe Nobelaer biedt verschillende danslessen aan, bekijk snel het aanbod!

Lees meer