Taalhuis Etten-Leur

De Nederlandse taal is overal. Boodschappen doen, bijsluiters lezen, (internet)bankieren of bijvoorbeeld (online) informatie opzoeken. Heb jij hier moeite mee of ken je iemand die hulp kan gebruiken? Breng dan eens een bezoek aan het Taalhuis. Samen wordt bekeken wat je leerwensen zijn en wordt er gezocht naar een passende cursus of een taalcoach. Daarnaast zijn er in het Taalhuis boeken, computers en andere materialen te vinden om te oefenen met lezen of schrijven, of om digitale vaardigheden te trainen. De meeste activiteiten zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.

Digicursussen

Nieuwe Nobelaer Bibliotheek biedt een aantal digicursussen aan om online beter je weg te leren kennen. De digicursussen zijn gratis voor bibliotheekleden. Niet-leden betalen € 5,-. Voor alle digicursuusen kun je jezelf aanmelden door je gegevens te sturen naar bibliotheek@nieuwenobelaer.nl 

Digisterker

Maak tijdens Digisterker in 4 lessen kennis met de basisbeginselen van werken met de e-overheid.

Tabletcursus

Maak tijdens de Tabletcursus in 2 lessen kennis met de basis van een tablet.

Computercursus

Maak tijdens deze Computercursus in 10 lessen kennis met de beginselen van computeren en het internet. 

Spreekuur Budgetcoach - Annelies Koopman

Annelies Koopman van de Gemeente Etten-Leur is sinds 7 oktober 2019 op maandagochtend tussen 11:00 – 12:00 uur aanwezig in de bibliotheek om allerlei vragen over inkomen, brieven, budgetteren, bespaartips, uitkeringen, belastingtoeslagen etc. te beantwoorden. Ze stelt zich dan ook graag even voor:

“Ik ben Annelies Koopman en werk al bijna 25 jaar bij de Gemeente Etten-Leur. Daar ben ik begonnen bij sociale zaken en heb me altijd gespecialiseerd in schuldhulpverlening en budgetteren. Ook ben ik nog een tijdje leerplichtambtenaar geweest. Sinds het ontstaan van het werkplein in 2015 zit ik bij het cluster WMO, waar ik verantwoordelijk ben voor schuldhulpverlening en budgetteren. Hierdoor werk ik veel samen met de kredietbank en Surplus, maar heb ik ook veel contact met de woonstichting, zorgverzekeringen en schuldeisers. Je kunt bij mij dus terecht voor allerlei vragen. Weet ik het antwoord niet, dan zoek ik het voor je op. Loop dus vooral binnen op maandagochtend met je vragen, dan maken we kennis onder het genot van een kopje koffie of thee."

Spreekuur Budgetcoach - Annelies Koopman

Digi(taal)Hulp

"Het doet het niet!" Klinkt u dat bekend in de oren? Dan helpt Peter Voorzaat u verder. Hij is op woensdagochtend van 10:00 tot 11:30 uur te vinden bij het computereiland in Nieuwe Nobelaer Bibliotheek voor het spreekuur Digi(taal)Hulp. Dus weet u niet hoe u een app moet downloaden, boeken op uw e-reader moet zetten of heeft u een andere digitale vraag, dan biedt Peter de helpende hand. Gedurende zijn werkzame leven heeft hij altijd collega's begeleidt bij de introductie van nieuwe programma's en systemen. Zijn motto is:

"Er is niets belangrijkers dan mensen. De uitdaging is om iedereen met een werkend apparaat weer de deur uit te laten gaan en wel zo, dat u het in het vervolg ook zelf kan."

Digi(taal)Hulp

Taalhuisvrijwilliger

Nieuwe Nobelaer Bibliotheek heeft haar deuren altijd open staan voor de hulp van vrijwilligers, ook voor het Taalhuis. Als vrijwilliger sta jij gedurende de openingstijden van het Taalhuis bezoekers te woord. Je stelt ze op hun gemak en probeert de hulpvraag op het gebied van taal of digitale vaardigheden uitgebreid in kaart te brengen. Dit alles kan natuurlijk niet zonder een goede basis. Daarom zorgt Nieuwe Nobelaer Bibliotheek voor een goede basistraining en regelmatige bijscholing. Ben jij onze taalvrijwilliger? Laat het ons weten via bibliotheek@nieuwenobelaer.nl

Groepsactiviteiten & Openingstijden Taalhuis

Maandag

09:00 – 10:00 uur

Taaloefengroep

Maandag

10:00 – 12:00 uur

Taalcafé

Maandag

11:00 – 12:00 uur

Spreekuur Budgetcoach

Maandag

13:30 – 15:30 uur

Digi(taal)Hulp (oneven weken)

Dinsdag

18:00 – 20:00 uur

Taaloefengroep

Dinsdag

18:00 – 20:00 uur

Taaloefengroep

Dinsdag

18:30 – 19:45 uur

Taaloefengroep

Woensdag

16:00 – 18:00 uur

Taaloefengroep

Donderdag

18:00 – 20:00 uur

Taalcafé

Daarnaast worden op dinsdag van 17:00 - 18:00 uur intakegesprekken met nieuwe deelnemers gevoerd. Meld je hiervoor aan bij de balie van de bibliotheek. 
Vanuit dit gesprek wordt gekeken welke activiteit(en) en begeleiding het beste bij je past.