Nederland Leest

Deel dit

De hele maand november staat de bibliotheek in het teken van ‘Nederland Leest’ met dit jaar als thema: Robotica. Robotica is nadrukkelijk een thema dat overal in de maatschappij speelt. Niet alleen technische bedrijven, maar ook zorginstellingen, onderwijs instellingen, landbouw, culturele instellingen en zelfs de lokale middenstand hebben er mee te maken.

Cadeau van de bibliotheek
Lid of niet-lid, wij hebben een leuke verrassing voor u. Iedereen die zijn of haar mening geeft in het debat over robotica krijgt een boek cadeau. Ik, robot is de geniale futuristische raamvertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Een spannend boek met ook nog echte breinbrekers!

Geef je mening, krijg een boek
U kunt uw mening geven via de Robo-barometer, een online poll met zes stellingen over robotica. Nadat u alle stellingen heeft doorlopen, kunt u een e-mailadres invullen waarop u een ophaalbewijs ontvangt. Met dit ophaalbewijs kunt u het boek Ik, robot ophalen in de bibliotheek.

 

nederland-leest-geef-je-mening

 

IK, ROBOT
cover-ik-robot-klein“Voor u is een robot een robot. Raderwerk en metaal, elektriciteit en positronen…Een brein en ijzer! Door mensen gemaakt. Als het nodig is, ook weer door mensen te vernietigen! Maar u hebt niet met ze gewerkt, dus u kent ze niet. Ik zeg u dat ze een zuiverder en beter soort zijn dan wij zijn.’

Calvin ontmoette in haar leven allerlei soorten robots. Het gaat in de 9 verhalen over de menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel. Een spannend boek met ook nog echte breinbrekers!

Isaac Asimov (1920 – 1992) geldt als misschien wel de grootste science fictionauteur aller tijden. Hij was de grondlegger van de robotica en kwam met drie belangrijke wetten die nog steeds als basis dienen voor het denken over robots.