Lezing | Het dierenverhaal in de literatuur

Deel dit

We zijn allemaal bekend met dierenverhalen zoals Het Junglebook, Winnie de Pooh of Van den vos Reynaerde. Vermakelijk, maar ze houden ook een spiegel voor. Voordrachtskunstenaar Wim Arts neemt zijn publiek op woensdag 27 juni mee op reis door de geschiedenis van ‘Het dierverhaal in de literatuur’ in Bibliotheek Nieuwe Nobelaer. De lezing duurt van 20:00 tot 21:30 uur (inclusief pauze). Toegang is gratis.

Het dierenverhaal in de literatuur
In zijn verstandhouding met het dier vertoont de mens een dubbelhartige positie: we ervaren dieren als wezenlijk verschillend van onszelf, maar we projecteren er ook menselijke trekjes op; gedragingen en karakteristieken van dierlijk gedrag worden gemakkelijk als menselijk geïnterpreteerd.

Dierengedrag kan dan een aanleiding zijn tot reflectie op onszelf. In de literatuur houdt het dier de mens een spiegel voor. Het dierenverhaal onthult en ontmaskert het menselijk gedrag met al zijn goede en kwade bedoelingen, schijnbewegingen en manoeuvres.

In de oudheid deed het dierenverhaal zijn intrede in de Europese cultuur met de fabels van Aesopus, die later in vele talen zijn doorverteld, zoals in de Middelnederlandse Esopet. De karakteriseringen in o.a. Van den vos Reynaerde zijn nog altijd actueel.

Uit latere tijd stammen Jungleboek van Rudyard Kipling en Winnie de Pooh van A.A. Milne. Ook in onze tijd en in ons taalgebied beleeft het dierenverhaal een grote populariteit. Denk aan Maarten Toonders’ Tom Poes-verhalen, Bomans’ Erik of het klein insectenboek en de eigenzinnige dierenverhalen van Anton Koolhaas en Toon Tellegen.

Wim Arts
Wim Arts (1947) was jarenlang theaterdocent aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Tilburg. Ook regisseerde hij theatrale producties met bijzondere interesse in de verbindingen tussen taal en muziek. Hij zet nog altijd zijn spreekstem in bij uiteenlopende omstandigheden: van poëzieprogramma’s en documentaires tot publieke omroep en voetbalwedstrijden.


Programma

  • Jean de La Fontaine: De Raaf en de Vos
  • De Raaf en de Vos  Middeleeuwse versie
  • Jean de La Fontaine: De kat in een vrouw veranderd
  • Van den Vos Reynaerde: Fragment

Pauze

  • Ovidius: Acteon (fragment uit de Metamorphosen)
  • Anton Koolhaas: Poging tot instinct
  • Toon Tellegen: Het feestje van de mossel